Home » Coaching » Stop de tijd! Stel doelen voor een leuker en langer leven

Stop de tijd! Stel doelen voor een leuker en langer leven

12 februari 2018 Coaching

De tijd vliegt, alweer anderhalve maand op weg in 2018.
Begin januari ging de kerstboom de deur uit en werden de laatste, inmiddels keiharde, oliebollen aan de vogels gevoerd. Na de kerstboom verdwenen al snel de goede voornemens en kwam er een griepgolf voor in de plaats. Het voorgenomen bewuste, mindful leven leek ineens meer op overleven.
Hoe doen andere mensen dat? Hoe houden zij de focus vast terwijl er allerlei onvoorziene zaken op hun pad komen? Het antwoord is: door doelen te stellen!

Waarom zijn doelen zo belangrijk?

Doelen geven zin en richting aan het leven. Ook bij tegenslag. Dit zorgt voor meer tevredenheid, geluk en betekenis in je leven. Bij tegenslag zorgt het hebben van doelen ervoor dat je minder snel zult gaan piekeren en je je minder snel zorgen zult gaan maken. Er is namelijk altijd iets positiefs om naar uit te kijken. Iets om je energie en aandacht op te richten. Zo raak je minder snel overspoeld door (bij)zaken die te veel energie en tijd opslurpen. Je kunt het doelen stellen zien als een methode om in alle facetten van je leven voldoening te krijgen.
Een goed doel zorgt ervoor dat je ’s morgens bij het ontwaken enthousiast uit je bed springt.

Doelen

Met doelen is het leven leuker

Naast richting en betekenis maakt het stellen (en bereiken!) van doelen het leven een stuk leuker.
Het geeft veel voldoening en plezier. Voorwaarde is dan wel dat je je doel hoog genoeg stelt: een stuk(je) buiten je comfortzone. Zo kun je straks echt trots zijn op, en genieten van, je behaalde doel. Je doel in kleine stapjes opdelen is een goede tip voor succes. Zo behoud je de goede richting en bovendien geeft het een ontzettend goed gevoel als je weer een paar stappen op je lijst kunt afvinken.

A goal should scare you a little, 
and excite you A LOT
– Joe Vitale

Het stellen van doelen kun je kleinschalig of groots aanpakken. Op de kleinschalige manier is het doel een einddoel. Een bestemming. Als dit doel bereikt is, is het klaar en blijft het nieuwe doelen stellen even voor wat het is, als er al ooit een nieuwe komt. Op de grootse manier wordt een doel gezien als een reis. Een betekenisvolle reis. Het is een doorgaand proces, geen eenmalige gebeurtenis. Het is een proces van persoonlijke groei en een reis waarin successen behaald worden.
Successen die gevierd kunnen worden!

Met doelen leef je langer

Uit een studie (2014) van de Canadese onderzoeker Patrick Hill is gebleken dat mensen met een levensdoel een kleinere kans hebben om te overlijden. Opmerkelijk hierbij is dat dit niet alleen geldt voor oudere, gepensioneerde mensen, maar voor volwassenen in alle levensfasen.
Our findings point to the fact that finding a direction for life, and setting overarching goals for what you want to achieve can help you actually live longer, regardless of when you find your purpose”, aldus Hill. “So the earlier someone comes to a direction for life, the earlier these protective effects may be able to occur”.

You are never too old to set another Goal
Or to dream a new dream
– CS Lewis

Momenteel zijn de onderzoekers bezig om te achterhalen of het hebben van een levensdoel samenvalt met gezonder leven, in die zin dat mensen met een levensdoel wellicht geneigd zijn gezondere keuzes te maken.

Bron: “Having Sense of Purpose May Add Years to Your Life” https://www.psychologicalscience.org/news/releases/having-a-sense-of-purpose-in-life-may-add-years-to-your-life.html

Tot slot

Er valt veel over doelen te zeggen. Ik heb hier een begin gemaakt door uit te leggen waarom het stellen van doelen veel aan je leven toe kan voegen. Zoals levenslust en levensduur. In een volgend blog zal ik dieper ingaan op het stellen van doelen en, ook niet onbelangrijk, het volbrengen van deze doelen! Want, hoe doe je dit nu eigenlijk op de meest makkelijke en succesvolle manier?

 

Ook langer leven door doelen te stellen? of is het nog niet zo makkelijk de juiste doelen te vinden? Neem contact op

moriacoaching