Home » Gastschrijvers » Oorzaak, smoes of failure-cycle?

Oorzaak, smoes of failure-cycle?

21 februari 2018 Gastschrijvers

Hoezo oorzaak, smoes of failure-cycle?

Wat een baalweken werden het. Was ik net zo mooi op gang met m’n doelen, klopt de griep op de deur van mijn immuunsysteem en ramt vervolgens die hele deur uit de sponning. Wat heb ik me beroerd gevoeld! Net als vele andere Nederlanders, als ik de berichten op het nieuws en facebook mag geloven. Na mijn griep volgenden de gezinsleden en zo zat ik wekenlang in de modus regelen, redderen en zorgen. Doelen? Nou, nu even niet. Logisch toch?Oorzaak, smoes of zondebok?

Het tweede blad van mijn doelen-registratie bleef onbeschreven. Halverwege de derde week schoot de stress toe: over een week is er weer een sessie en ik loop nu al hopeloos achter. Nu al! Na amper een maand bezig te zijn. Wat baal ik hiervan zeg!

Via de mail heb ik Marco van MoriaCoaching gevraagd of alles misschien een maand opgeschort kon worden. Dit is overmacht. Hier kan ik niets aan doen. Hij komt terug met een duidelijk antwoord uit onverwachte hoek: “Herinner jij je de failure-cycle nog Sydney?”

Daar was ik even stil van. De failure-cycle herinner ik me inderdaad nog heel goed. Dat is, als je na het eerste enthousiaste begin last krijgt van uitstelgedrag, dit vergoelijkt en vervolgens iets buiten jezelf de schuld geeft.

In dit geval voelde ik me niet zo fit, waardoor ik het werken aan de doelen ging uitstellen. Tijdens de griep kon ik sowieso even niet verder en in de tijd erna, met zieke gezinsleden, ook niet. Ik geef de griep de schuld van het niet kunnen werken aan mijn doelen en baal daar zo stevig van dat ik na deze periode de boel ook blijf versloffen. De energie is er uit. Ik wil eigenlijk weer helemaal opnieuw beginnen. Welkom tweede valkuil…

Failure-cycle

Hoe het anders had gekund? Ik had de griep de griep kunnen laten (in plaats van als zondebok te zien) en iedere dag kunnen bekijken wat er wél mogelijk was. Soms niets, soms een beetje en uiteindelijk had ik gewoon weer door gekund. Want zo’n ‘tegenslag’ gaat weer over. Het is helemaal niet nodig om iets of iemand de schuld te gaan geven van jouw gevoel van falen of achterstand. Doorzetten en naar vermogen doorgaan, dat is voldoende.

En dus:
Vol goede moed verder en tot de volgende blog!

Sydney

 

Zit jij ook in zo'n vicieuze cirkel en wil je die doorbreken? Neem contact op

moriacoaching