Home » Coaching » 10 inzichten in uitstelgedrag!

10 inzichten in uitstelgedrag!

27 december 2017 Coaching

Er zijn vele wegen die leiden tot een leven zonder succes. De topper onder deze wegen is de weg van het uitstelgedrag. Uitstellers saboteren zichzelf. Ze vormen obstakels en soms ondermijnen ze zelfs hun eigen prestaties.

Uitstelgedrag

Waarom doen mensen dat? Tien inzichten in uitstelgedrag om je voordeel mee te doen

 

 1. Twintig procent van de mensen ziet zichzelf als een chronisch uitsteller. Uitstelgedrag is voor hen een leefstijl. Het heeft invloed op alle aspecten van hun leven. Ze betalen rekeningen te laat. Ze missen de kans om tickets voor een concert te kopen. Ze vergeten waardebonnen te verzilveren. Ze zijn te laat met de belastingaangifte.

 

 1. Als maatschappij nemen we het (nog) niet echt serieus. Toch is het aan te merken als een diepgaand probleem in zelfregulatie. En dit kost de maatschappij veel geld.

 

 1. Uitstelgedrag is geen probleem in timemanagement of planning. Uitstellers kunnen prima tijd inschatten, al zijn ze wel wat optimistischer dan anderen. Dr. Ferrari (hoogleraar psychologie in Chicago en expert in dit onderwerp) zegt hierover: “Een uitsteller vertellen dat hij een weekplanner moet kopen is hetzelfde als iemand met een depressie vertellen dat hij wat op moet fleuren.”

 

 1. Uitstellers worden niet zo geboren; ze worden zo gemaakt. Uitstelgedrag wordt in het gezin aangeleerd, maar dan indirect. Het is één van de mogelijke reacties op een autoritaire opvoedstijl. Een harde, dominante opvoeder voorkomt dat de kinderen zelf leren om te reguleren. Hier krijgen ze simpelweg de gelegenheid niet voor. Uitstelgedrag kan ook een vorm van rebelleren van het kind zijn. Verder zoeken kinderen in dit soort gezinnen eerder steun bij vrienden dan bij hun ouders. Vrienden kunnen het uitstelgedrag versterken doordat ze tolerant(er) reageren op excuusjes.

 

 1. Uitstellers gebruiken, als ze drinken, over het algemeen meer alcoholische dranken. Ze drinken vaak meer dan ze van plan waren en dit is dan meteen een manifestatie van het probleem in zelfregulatie.

 

 1. Uitstellers vertellen zichzelf leugentjes om (eigen) bestwil. Zoals: “Het is voor iedereen beter als ik dit morgen ga doen”. Of: “Ik werk het best onder druk”. Verder beschermen ze hun eigenwaarde door uitstelgedrag te vergoelijken: “Dit is niet zo belangrijk”. Een andere grote leugen die uitstellers aanhouden is dat tijdsdruk ze creatiever maakt. Helaas worden ze niet creatiever, ze voelen het alleen zo.

 

 1. Uitstellers zoeken actief naar afleiding, en dan vooral het soort afleiding dat niet veel eigen inzet vraagt. Zoals veelvuldig de e-mail checken. Ze leiden zichzelf op deze manier af en gebruiken het om emoties als angst en falen te reguleren.

 

 1. Er zijn verschillende typen uitstellers. Dr. Ferrari heeft er drie geïdentificeerd:
 • Adrenaline-zoekers. De avonturiers. Ze wachten tot de laatste minuut voor het euforische gevoel.
 • Vermijders. Deze mensen zijn erg bezig met wat anderen van hen zouden denken. Ze hebben liever dat anderen denken dat ze lui zijn dan dat ze iets niet zouden kunnen.
 • Beslissing-uitstellers. Deze mensen kunnen geen beslissing nemen. Geen beslissing = geen verantwoordelijkheid voor deze beslissing.

 

 1. Uitstellers hebben vaker gezondheidsproblemen. Ze zijn vaker verkouden en grieperig. Ze hebben ook vaker last van maagdarmklachten en slapeloosheid.

Uitstellen

 1. Hun afschuifgedrag (geen verantwoordelijkheid willen nemen) zorgt ervoor dat er meer op het bordje van een ander terecht komt waardoor deze anderen geïrriteerd kunnen raken. Het is funest voor teamwork en heeft ook gevolgen voor relaties in de privésfeer.

 

Uitstellers kúnnen hun gedrag veranderen, al kost dit wel moeite en toewijding. Het kan gedaan worden middels het volgen van een coachingstraject, zoals MoriaCoaching die faciliteert.

 

Bron: psychologytoday.com

Uitstel gedrag? neem actie! Neem contact op

moriacoaching